Max Igan



Veel allesomvattende documentaires zijn op een of andere manier manipulatief: er is iets heel listigs aan Zeitgeist, Inside Job, Thrive en Techno-calyps.

Dat neemt niet weg: goede documentaires bestaan. Goede documentaires zijn geheel uitgewerkt door één persoon, onafhankelijk, zonder denktanks, zonder subsidies. Australiër Max Igan is één van de interessante moderne denkers ter wereld op het gebied van de grotere vragen, en trance-formation is de meest recente film.

6000 jaar beschaving en dit is waar het op uitkomt? Mensen die dag in dag uit papier verzamelen om te mogen leven... (de moderne werknemer). Onderwijs dat ons leert dat dat heel normaal is, dat leert dat mensen in de hogere posities zowaar vrijheid hebben, dat we in dit systeem met z'n allen vooruitgaan.
Het tegenovergestelde is waar.

Een sociaal systeem dat is ontwikkeld om verdeeldheid te creëren, een schoolsysteem om ontwikkeling van kennis binnen de perken te houden, een zorgsysteem om ziekte en afhankelijkheid te creëren, een financieel systeem om welvaart te stelen, een beschaving van bovenaf die  iedere vorm van beschaafdheid tegengaat.   
Hoe is dit ooit ontstaan? Waar is het misgegaan? Kunnen we nog terug? Het hele systeem is fictief, en het functioneert enkel omdat mensen geloven dat het systeem echt is. We kunnen ons eigen soevereine bestaansrecht terugclaimen, we zullen op termijn wel moeten. Het antwoord ligt bij individuele groei, bij individuele perceptie, bij individuele onaantastbaarheid.

Max Igan heeft ook een website (thecrowhouse.com), met name het radio-archief is interessant. Hersenbrekers: zowel 3D werkelijkheid als de perceptie van tijd zijn een projectie van ons brein, maar wij zijn veel meer dan ons brein. Verder wil ik blijven wijzen op alle interviews met Neil Kramer (neilkramer.com). Wat we nodig hebben zijn de mensen die doorvragen.


Gilles Quispel
Het Nederlands taalgebied blijft de laatste paar decennia helaas erg achter op dit gebied. 
Jammer, want Nederland had ooit uitstekende papieren. Het was de Rotterdamse theoloog Gilles Quispel (1916-2006) die als allereerste het originele Thomas-evangelie heeft onderzocht, een document dat bijna 1700 jaar verborgen lag in Egypte. Met een flinke theologische bagage op pad en niet bang voor de enorme implicaties voor een complete wereldreligie (zie de prachtige korte documentaire: een christendom voor het christendom). Maar dan hebben we het over de vroege jaren '60.

Geen opmerkingen: